Luk menu

mandag D. 09. august 2021

Langrend - Den store guide

Langrend boomer! Er du også vild med den frostklare luft, puddersneen der drysser fra træerne og frostsneen, der knirker under skiene? Læs mere om hvilke destinationer, der er de bedste, samt hvad langrend gør for dig og din krop.

På langrendsski i Alperne

Frostsneen knirker under skiene i det velformede spor. Vibrationerne fra afsættet forplanter sig gennem sneen og får det nyligt faldende puddersne til lydløst at drysse af et lille grantræ tæt på løjpen. Grenene svajer stadig et stykke tid efter det pludselige vægttab. Luften er frostklar og der hænger iskrystaller i den. Under de næsten 3000 meter høje bjergtoppe, glimter de snedækkede træer i solen og skiene glider næsten uden modstand i det klassiske spor der slynger sig gennem alpelandskabet.

Langrend boomer! I Østrig, Italien, Norge og Sverige er det nærmest en landeplage og i Danmark er vi også godt på vej. Flere og flere danskere stiller hvert år op til Vasaløbet og Birkebeineren og også Marcialongaen ved Canazei i Italien, trækker efterhånden en del til.

Der er flere forklaringer til, at langrend pludselig er blevet et stort hit igen. Dels er der en sundhedsbevisthed i befolkningen, som får flere og flere til at dyrke motion og frem for alt målrettet mod en styrkeprøve. Det har i mange år været marathonløb, cykelløb og triathlon der er trænet frem imod, men efterhånden ser mange efter nye muligheder. Langløbene på langrendsski er oplagte og svære mål.

Derudover er langrend mere end blot udholdenhed. Det kræver en god teknik, som man kan forfine gennem et helt skiliv.

Endelig er langrend en af de sportsgrene hvor man aktiverer flest muskelgrupper, oven i købet uden risiko for de belastningsskader der ofte følger med almindeligt løb. Det er kun svømning der kan konkurrere med langrend når det gælder muskelgrupper, der er aktive.

Det giver lidt sig selv at man bruger arme og ben. Men også core og især mavemuskler aktiveres. Det mærkes tydeligt ved dobbelt stavisæt, hvor man bygger kraften op helt nede fra benene for at lægge hele vægten i en eksplosiv bevægelse der ender i stavspidserne. Rigtigt udført, kan det give en enorm fremdrift.

Den gode træningsform har efterhånden bredt sig til gadebilledet hjemme i Danmark i form af rulleskiløbere. Rulleski er et nødvendigt værktøj, hvis man, som bosiddende i Danmark, vil forberede sig til et af langløbene.

Langrend på skiferien i Alperne.

Et andet segment hvor langrend vinder indpas er hos alpinisterne. For langt de fleste gælder, at det ikke er i stedet for alpint skiløb, men som supplement til det. Derfor ser man at flere og flere destinationer i Østrig og Italien gør mere og mere ud af langrendsfasciliteterne. Eksempelvis har områderne omkring Wagrain mere end 260 km sammenhængende langrendsløjper, mens Ramsau ved Schladming har et imponerende løjpenet, med højdetræningsmulighed på Dachsteingletscheren, som trækker verdenseliten til og Canazei, som altså, hvert år lægger dal og sne til det hårde langløb Marcialonga, naturligvis har gode forhold for de mange, som løbet trækker med sig.

Fælles for alle stederne er også, at skiskolerne udbyder undervisning og at man efterhånden kan leje fint udstyr i udlejningsbutikkerne.

Det betyder også, at man med fordel kan lægge sin langrendsferie i Østrig eller Italien. Fordelene er åbenlyse: Dagene er længere (indtil 21. marts), så der er mere tid til gode, lange ture på skiene. Priserne på mad og drikke er langt billigere end i Norge og Sverige. Klimaet er mildere i starten af sæsonen og frem for alt har man en anderledes naturoplevelse og kan få de samme fornøjelser, med afterski, picnic, kælkeaftner osv. som Alpeferier også er kendt for. Derudover er de alpine muligheder værd at tage med, hvis man gerne vil have et par dage på alpinski.

Den optimale træning

Når man rejser med Højmark, skal man ikke tænke på andet, end at løbe på ski. Alt det andet har vi styr på. Det betyder at man kan udnytte tiden optimalt. Det er alt værd for dem, hvor skiferien er årets højdepunkt og man gerne vil udnytte hvert sekund.

Det betyder også, at du kan træne optimalt, hvis du har planer om at stille op i et langløb. Løjperne i Alperne står knivskarpt. Mange af dem ligger i læ for det mest ekstreme vejr og kan dermed præpareres hver dag. De højalpine løjper er selvfølgelig vejrfølsomme, men i Alperne er man vant til at præparere store områder hver dag. Dertil kommer at man flere steder kan træne på ”højdeløjper” og dermed opbygge flere røde blodlegemer, som er vigtigt i udholdenhedssporter.

Skal man løbe Marcialongaen kan man bestille sin rejse hos Højmark ugen op til, så er man klar til at yde sit bedste om søndagen, når løbet løber af stablen.

Endelig er langrendsboomet i Alperne også en stor gevinst for de familier, som står på ski på tværs af generationer. Tidligere har det været ”bedsteforældregenerationen”, som har været langrendsløberne, mens børn og børnebørn har løbet ”slalom”. Det har ofte gjort, at en fælles familieferie kun har været mulig nordpå. Med de store satsninger i Alperne er der nu åbnet op for nogle fantastiske familieferier i Alperne på tværs af generationer og discipliner.

… og hvem ved, det kan jo være at de unge generationer også kommer i gang med langrend.