Luk menu

tirsdag D. 23. januar 2024

5 tips til offpist skiløb

Er du klar til at tage dine skieventyr til nye højder, bogstaveligt talt?

Som en ivrig freeride-skiløber ved jeg, at der ikke er noget bedre end at forlade de præparerede pister og begive sig ud i det ukendte.

Men at tage på skiture for at nå de uberørte offpiste perler kræver lidt mere end bare mod og et godt par ski. Her er mine top 5 tips til dig, der ønsker at starte med offpist.

1 Udstyr er alfa og omega

At have det rigtige udstyr er super vigtigt. Udover dine almindelige ski har du brug for randonnébindinger, der lader dig gå opad med skiene. Anskaf også stighudar – de er magiske måtter, der hjælper dig med at gå opad uden at glide baglæns, samtidig med at de lader dig køre forsigtigt fremad på nedkørsler. Og husk: en god rygsæk er din bedste ven. Den skal rumme alt, du behøver, men også sidde behageligt under hele turen. Her opbevarer du blandt andet huderne, når du kører, samt alt dit lavineudstyr. Kør aldrig udenfor pisterne uden mindst at have lavinesender/transceiver, skovl og sonde.

2 Safety first

Når det kommer til offpiste, kommer sikkerheden altid først. Anskaf og lær at bruge en lavinesender, sonde og skovl. Endnu bedre, tag et kursus i lavinesikkerhed. Naturen er uforudsigelig, og kendskab til lavinesikkerhed kan redde liv.

3 Start i det små

Ingen blev mester over en nat. Start med kortere ture i let terræn. Det hjælper dig med at opbygge din kondition og blive fortrolig med dit udstyr. Når du føler dig klar, udfordre dig selv med længere og stejlere ture. Jeg anbefaler virkelig, at du starter med at ture på pisten, før du begiver dig ud i uberørt terræn. Det hjælper dig med at få godt styr på udstyret og hvordan det føles at gå med ski på fødderne.

4 Lær terrænet at kende

En god skiturentusiast er også en dygtig kortlæser. Studér kort over det område, du skal besøge, og forsøg at lære terrænet at kende. Det er ikke kun praktisk, men også en del af eventyret – at forudse hvilke spændende nedfarter der venter! Der findes i dag mange smarte apps, som fatmap, hvor du hurtigt og nemt kan finde gode ruter og se, hvordan du kommer til forskellige steder.

5 Hav det sjovt og respekter naturen

Husk, hvorfor du er derude – for at have det sjovt og opleve naturen på en unik måde. Tag dig tid til at nyde omgivelserne, tag nogle dybe indåndinger og mærk friheden. Men glem ikke at respektere naturen. Efterlad ingen spor efter dig og vær altid bevidst om dit ansvar over for miljøet.

At begynde med skiture er en fantastisk måde at opdage nye sider af skiløb og komme tættere på naturen. Med den rette forberedelse og indstilling vil du opleve uforglemmelige eventyr. Så hvad venter du på? Spænd skiene på, nu er det tid til at køre upræparerede spor!

Husk, at det altid er en god idé at hyre en bjergguide for at finde de bedste og sikreste områder.

Hvis du ikke har udstyr, er det muligt at leje på de fleste destinationer. Steder som St. Anton, Ischgl og Livigno er meget populære blandt skiturentusiaster.