Luk menu

Højmark-guidernes tips til en bedre skiferie

På denne side samler vi guidernes bedste tips, så du får en skiferie i særklasse.
Siden bliver løbende opdateret.


Tip 1:
Gennemgå dit rejsebevis
Tjek altid din billet godt igennem, så du har styr på, hvornår du fx skal møde i lufthavnen. Du skal også tjekke, at alle navne er stavet korrekt, samt om jeres tilkøb af liftkort, skiskole, skileje mv. har korrekt startdato. Hvis du finder fejl, skal du blot ringe på tlf. 97 325 325.

Tip 2:
Gode grunde til at rejse på ski i den sidste del af sæsonen
Der er mange gode grunde til at holde sin skiferie - eller sin ekstra skiferie - i marts måned. Der er mere plads på pisterne, priserne er som regel lavere, det er varmere, og du får sol på kinderne og kan nyde din frokost udenfor.

Tip 3:
Husk solcremen
Sneen reflekterer op til 85% af solens skadelige UV-stråler. Man skal derfor tage sig i agt for solskoldning, når man tilbringer hele dagen på pisten. Husk derfor en solcreme med høj faktor samt solbriller. Det reflekterende lys kan virke meget skarpt og kan i den lange ende føre til sneblindhed. Vi anbefaler derfor, at du husker både sol-/skibriller og solcreme.

Tip 4:
Bliv ikke overmodig

De fleste skader opstår ikke den første dag, hvor mange er forsigtige og lige skal vænne sig til de nye forhold. Når man bliver mere sikker på skiene og kommer frem til anden- og tredjedagen, er frygten for længst forsvundet! Man glemmer ofte alt om de halvsvage led, og derfor sker de fleste ulykker på anden- og tredjedagen. Pas derfor på ikke at blive for overmodig.

Tip 5:
Ski og alkohol
Alkohol og ski kan være en farlig cocktail, og Højmark Rejser opfordrer derfor til at holde pister og alkohol adskilt. Kører man påvirket på ski, kan det ikke kun gå ud over en selv, men også andre. Om aftenen findes der mange afterskiing-barer, hvor det er mere passende med en øl. En del forsikringsselskaber dækker desuden ikke skaden, hvis der er alkohol i blodet.

Tip 6:
Pas på hovedet
Omkring 11% af alle skiskader går ud over hovedet. Det er derfor utrolig vigtigt at passe på kroppens kontrolcenter. Det kan gøres let og smertefrit ved at tage en skihjelm på. Det er lovpligtigt for børn under 15 år at køre med hjelm, men det er en fordel for alle. Hjelme kan lejes på skidestinationerne. Undgå hovedtraumer: Husk hjelmen!

Tip 7:
Skiskole for børn og voksne
Det er en god idé at lade de mindste lære skisportens finurlige kunst på en skiskole. Her lærer de erfarne instruktører barnet at forbedre sin teknik og være mere sikker på skiene. Det giver ofte en bedre oplevelse på pisterne og en skadesfri rejse. Erfarne deltagere kan også have gavn af en tur på den hvide skolebænk. Teknikken i skisporten har ændret sig radikalt de senere år, og et møde med begreber som twintipped, carvingski og rails kan være et frisk pust.

Tip 8:
Varm op
Ligesom opvarmning er et fast ritual før en fodboldkamp eller en løbetur, så bør det samme gøre sig gældende for skiløb. Alt for ofte er det desværre ikke tilfældet. Når man varmer op, mindskes skadesrisikoen markant på pisterne. Selv forstrækninger eller forstuvninger kan koste flere dage på ski.

Tip 9:
Førstehjælp
Er ulykken ude, er det vigtigt, at der er nogle på pisten, der kan yde førstehjælp. Førstehjælp i sneen foregår selvsagt under vanskelige omstændigheder, hvor man skal tage højde for sne, kulde, ujævnheder og risikoen for skiløbere. Første trin vil derfor være at afsikre området med sine ski 50 m fra ulykken. Hvis den tilskadekomne er ved bevidsthed, bør man undgå at flytte på vedkommende, da det kan gøre mere skade end gavn ved ryg- og nakkeskader. Derefter er det vigtigt at kontakte den nærmeste liftstation. På den måde kommer hjælpen hurtigere frem, da liftpersonalet kan give en nøjagtig beskrivelse af ulykkestedet.

Tip 10:
Lag på lag påklædning
Det er vigtigt at ramme den rigtige påklædning under skiløb og da en dag på ski, er meget afvekslende for din kropstemperatur, så anbefaler vi lag på lag princippet. Vælg tyndere lag og hav gerne 2-3 lag på under jakken - alt efter dagstemperatur og aktivitetsniveau. Husk uld er en sikker vinder og at kroppen skal kunne ånde, for at komme af med sved fra dit flotte skiløb!

Tip 11: 
Stærk og skadesfri
Det er en stor fordel at styrketræne op til skiferien. Ved at få styrket muskelgrupperne, specielt i benene, forebygges mulige skader. Ingen ønsker at få det røde kort til pisterne og ligge hjemme med is på benet. Øvelserne kan udøves i fitnesscentre eller hjemme på stuegulvet. 
Læs artiklen: "Kom i form til skiferien".

Tip 12:
Husk forsikringen

Et af de vigtigste punkter at få afklaret inden skiferien er valget af forsikring. En rejseforsikring sikrer dig, hvis uheldet er ude, og giver dig ro i sjælen. Uden rejseforsikring kan du blive begravet i en økonomisk lavine ved større skader. Det gule sygesikringsbevis dækker langtfra alt, og en skade kan derfor løbe op i mange tusind kroner. Læs mere her 

De officielle regler er, at med et gult sygesikringsbevis bliver du gratis behandlet hos en læge eller på et sygehus i Østrig og Italien. Vores erfaringer siger os dog, at det går mere smidigt, hvis du medbringer det blå sygesikringsbevis, som du gratis kan bestille på borgerservice.

Tip 13:
Arrangementer i sneen
På alle vores destinationer afholdes der hver uge forskellige arrangementer. Der er arrangementer for såvel store som små!

Ta' fx familien eller dine venner med på en hyggelig picnic i sneen, hvor du nyder mad og drikkevarer sammen med guiderne, som også kan finde på at lave lidt underholdning! Eller hvad med en kælketur, som er sjov, uanset om du er stor eller lille ...?

Når du ankommer til dit hotel, får du et ugeprogram, så du kan se, hvad guiderne har fundet på i din ferieuge. Du kan også se ugeprogrammet på hjemmesiden hjemmefra, hvis du er typen, der gerne vil planlægge lidt i forvejen.