Luk menu

lørdag D. 11. februar 2023

Aktiv ferie med handicap

Når man har et barn med handicap, er der typisk to måder at gribe tingene an. Man kan pakke det ind i vat eller man kan lade være. Det kan naturligvis gradbøjes og selv om man har intentioner om at søge grænser for sit barns formåen, bliver man ind imellem opmærksom på, at man er for beskyttende og kommer til at bøje af. Vi forsøger dog altid, at flytte grænserne MEGET langt.

Vores datter, Johanne, er født med sepral parese (spasticitet) i lægmusklerne. Det betyder, at hun er gangbesværet. Hun går meget på tæerne, grundet manglende mobilitet i fodleddet. Da hun fik stillet sin diagnose som 1½-årig, var udsigterne, at det blev svært for hende at gå, hun ville næppe komme til at kunne hoppe og cykle ville aldrig komme til at ske!

Idag er hun 15 år. Hun går selv hver dag til skole, cykler ture i skoven på mountainbike, spiller golf og er årligt på skiferie.

Vi lever et aktivt liv, som hun naturligvis er en del af. Det betyder også, at vi tager på aktive sommerferier.

Aktiv ferie i Schladming

Vi har flere gange besøgt Schladming på skiferie og har forelsket os i skiområdet, byen og ikke mindst Hotel Planai.

Da det gik op for os, hvad der var af muligheder i Schladming om sommeren, oven i købet til priser, som ikke kan sammenlignes med alternativerne, blev ferien straks bestilt. Selv om mange af aktiviteterne i og omkring Schladming om sommeren er fysiske, med vandring, mountainbike og oplevelser i bjergene, var der ingen i familien der tænkte begrænsninger, men kun muligheder. Skulle der blive behov for afslapning havde vi konstateret, at der er et handikapvenligt, stort og lækkert badeland tæt på hotellet og at man med Schladmings sommerkort har gratis adgang til det og et væld af andre aktiviteter. Derudover vidste vi at Hotel Planai har en tagterrasse med pool, hvor man kan ligge og slænge sig, når behovet indfinder sig.

Vandring i bjergene

En af de ting der skulle prøves kræfter med var naturligvis vandring. Selv om Johanne nogle gange godt kan finde på, at trække handicap-kortet og gøre opmærksom på, at der da ikke er nogle forældre i hele Verden, der kan finde på at trække deres handicappede datter rundt i nogle bjerge eller gennem andre strabadser, når alternativet er en sofa og en smartphone, så gik hun overraskende villigt med på ideen.

Det gør det selvfølgelig også lidt mere tiltalende når man kan starte med at tage liften op på Planai-bjerget, lige uden for hoteldøren. Toppen er et super udgangspunkt. Panoramarunden fører 2,2 km rundt om bjerget og byder på fantastiske udsigter og oplevelser. Selv for andre med større handicaps er den velegnet. Med lidt god vilje kommer man rundt i kørestol og der er bænke langs runden hvor man kan tage et hvil.

2,2 km er ikke noget særligt. Heller ikke for Johanne. Så faderen overbeviste hende om at turen ned til mellemstationen ville være fantastisk.

8 km, 600 højdemeter og 2 timer senere nåede vi mellemstationen. Der havde været en del brok, lidt udfordringer med en ko, der havde set sig lun på Johanne og havde løbet efter hende og også lidt banden over vejviseren som havde ført hende ud på dette mareridt.

Men over sodavanden på mellemstationen fik piben en lidt anden lyd: ”8 km ekstrem bjergvandring mellem vilde dyr!”

Andre aktive sommeraktiviteter

Schladming by:

Det er naturligvis vigtigt, at der er andet end fysiske aktiviteter og det er der heldigvis masser af i Schladming.

Med sin centrale beliggenhed er Hotel Planai også et godt udgangspunkt for ture i byen. Der er et hyggeligt torv, med udeservering og shoppingmuligheder få minutter fra hotellet og selve byen er ikke kuperet, så det er let at komme rundt. Desuden er der minigolf i gå afstand.

Dachstein:

En af feriens ”højde”-punkter var besøget på Dachstein. Selvom Johanne har lidt udfordringer med højder var både turen med kabineliften, udsigten fra udsigtsplatformene og en tur i sneen, store oplevelser. I starten var det svært at få hende ud på glaspladen på udsigtspunktet. Men med lidt tilløb og god overtalelse lykkedes det. Det var virkeligt grænseoverskridende for hende, at stå og kigge gennem ”gulvet”, med mange hundrede meters afgrund under sig. Det er dog en af de ting hun selv snakker om ind i mellem og en af sejrene, som ikke kun er over handicappet, men også over ”almindelige” grænser.

Man kan sagtens komme med kabinebanen i kørestol og flere af udsigtsplatformene er også tilgængelige. Husk ekstra påklædning! Temperaturen kan nemt være 20 grader lavere end i dalen. Med sommerkortet er der gratis adgang og bus til dalstationen.

Salzburg:

Et andet højdepunkt var et besøg i Salzburg. Byen er fantastisk velbevaret med en spændende historie og masser af seværdigheder. Det gamle centrum og de omkringliggende slotte og parker, er alle velegnede til besøg for gangbesværede. Byen er ikke særligt kuperet og vil man se den imponerende fæstning ovenover byen, kan man tage funicularen (bjergtog) og undgå bjergvandring.