Luk menu

lørdag D. 08. maj 2021

Gode skibriller kan redde skiferien

Gode skibriller kan redde skiferien

mandag d. 10. januar 2022

Vi kender alle følelsen. Følelsen af briller der sidder forkert, dugger til efter ti minutter eller bare slet ikke passer til alt det andet. Læs med her om hvilke briller der findes, hvordan lys og vejret hænger sammen, og hvilke briller du ihvertfald ikke skal købe.

Gode skibriller kan redde skiferien

Alle drømmer om høj sol og minus to grader, når de frem mod sæsonen, planlægger årets skitur. Men vejret er utilregneligt og ofte er bjergene indhyllet i skyer, som man trods alt er afhængig af, hvis man vil have sne at løbe i.

Man kan selvfølgelig forsøge at planlægge skiferien efter de lokale vejrudsigter. (Se mere her). Men det er ikke altid det går.

Hvis man er uheldig har man 7 skidage med skyet vejr og er man samtidig i et område, hvor de fleste af pisterne ligger over trægrænsen, kan man virkelig blive udfordret. Problemet ved skyer (og tåge) er at solen ikke kaster skygger og dermed skaber konturer i sneen. Hvis det skyer helt til, resulterer det i ”white out” hvor man ikke kan se noget som helst. Det er umuligt at stå på ski og board i sådanne forhold. Når man ikke kan se underlaget, bliver man anspændt og alle former for flydende og sjovt ski og boardløb forsvinder. Der er kun én ting, som kan redde sådan en skiferie; et par gode goggles! (Udtales: Gåggels og IKKE guuuugels, som søgemaskinen!)

Linser

Der findes et hav af goggles på markedet og det kan være svært at vælge. Det er linserne der er det vigtigste. Kommer man ind i butikkerne er der masser af hjælp at hente, men det kan alligevel være godt at danne sig et overblik.

Det er netop linserne som afgør, hvad brillerne er gode til. Linsernes evne til at lukke lys ind og filtrere det, er afgørende for hvordan øjet registrerer underlaget.

Groft sagt kan man dele linserne op i tre kategorier:

  • Linser til solskin
    • Hvis det er høj sol, skal linserne være mørke for at holde lyset ude. Spejl og forskellige filtre, f.eks polaroid holder også lyset ude.

  • Linser til overskyet
    • Er det skyet skal linserne kunne lukke meget lys ind. Gul og orange filtrerer blåt lys fra! Filtre i glasset kan også øge lysindfaldet.
  • Linser til blandet vejr
    • En mellemtone som kan fungere godt under flere forhold. Det fungerer ikke optimalt i stærk sol eller total white out, men kan gå i en snæver vending.

Farven og lysgennemstrømningen på glasset betyder meget for sigtbarheden. Derudover er producenterne i stand til at lægge forskellige ”filtre” i glassene som øger eller mindsker lysindfaldet, nogle gange oven i købet forskelligt i samme glas, så man for eksempel kan dæmpe lysindfald fra underlaget (nedefra) som vi kender fra polaroid. Det er også sådan en type filter, som sørger for, at filtrere solens skadelige stråler fra, noget som efterhånden er standard i alle briller.

Derudover fås linserne også i to typer:

  • Sfæriske

Betyder egentligt at glasset er buet eller parabolsk. Det har forskellige fordele. Dels giver det et mere direkte lysindfald gennem linsen, uanset hvilken retning lyskilden kommer fra. Det gør igen arbejdet med lyset lettere og mere effektivt. Derudover gør det også synsfeltet større.

  • Cylindriske

Betyder egentligt at glasset er fladt, skåret af en plade og bøjet efter ansigtsformen. Fordelen ved cylindriske glas er at de er billigere at producere og lettere at arbejde med. Det betyder at briller med cylindriske glas også at de ofte er billigere end briller med sfæriske glas.

Lidt om lys

For at øjet skal registrere så meget som overhovedet muligt, har vi behov for lys. Det giver lidt sig selv; vi ser trods alt bedre om dagen end om natten. Derfor er det i dårligt vejr vigtigt, at man har en klar/lys linse, som lukker meget lys ind. Når mange af brillerne alligevel laves med mørke glas, skyldes det, at store koncentrationer af lys over længere perioder, er skadelige for os. Derfor kan man sige at vores briller skal kunne klare to situationer lidt lys og meget lys. Desuden spiller blåt lys en væsentlig rolle når der er lidt lys!

  • Meget lys

Når solen står højt på himlen og den hvide sne reflektere solens stråler og forstærker lyset har man behov for at dæmpe lyset. Her har man brug for helt mørke glas, med filtre som holder lyset ude, så man ikke skal knibe øjnene sammen, for at undgå, at få hovedpine.

  • Lidt lys

I lidt lys er det modsat. Har man for mørke briller, oplever man netop, at man ser bedre, når man tager dem af i dårligt vejr. Lægger man en dæmper på lyset, fjerner man nogle af de detaljer, som bl.a. gør os i stand til at se de vigtige konturer i underlaget. Med andre ord, skal der lukkes maksimalt lys ind i dårlig sigtbarhed.

  • Blåt lys

Når blåt lys er taget med her, skyldes det, at det har en ret stor betydning når der er lavt lys. Det blå lys er nemlig det, som skaber "fladt lys". Derfor forsøger man ved at farve glasset i gule og orange farver, at filtrere blåt lys fra. Farverne er justeret så ikke alt blåt lys er væk, det ville nemlig give "tunnel vision".

Spejleffekt

Et par goggles med spejlglas ser fantastiske ud i liftkøen. Samtidig har det den store fordel, at de andre i liftkøen ikke kan se, når man kigger på dem. For unge kan det især være en fordel, når man giver individer af det modsatte køn lange blikke. For ældre har det den fordel, at ægtefæller/partnere heller ikke kan se, hvor man kigger hen, når man giver individer af det modsatte køn lange blikke.

Men spejl er mere end det. Det reflekterer lys og er dermed et godt værn mod skarpt lys. Omvendt er det vigtigt at briller til dårligt vejr, ikke har spejl.

Farve

Farven på linserne har også stor betydning. Dels kan dæmpede farver give et behageligt lys, så man ikke anstrenger øjet unødvendigt og dels kan farver sortere andre farver i lyset fra! Det er en anden meget væsentlig faktor, for at kunne se noget i den mest ekstreme ”white out”. Under sådanne betingelser snakker man om at lyset bliver ”fladt”. Det er det ”flade” lys (skabt af manglende skygger), som gør at vi ikke kan se konturerne og det bliver forstærket af blåt lys. Ved at tilføre linserne farver i orange og gule nuancer, kan man filtrere det blå lys fra og derved skærpe synet. Da det blå lys, er med til at gøre vores perspektiv større og gør, at vi kan se objekter i periferien af vores synsfelt, er producenterne opmærksomme på, ikke at filtrere for meget fra, så vi får tunnelsyn.

I den anden ende af skalaen bruger man mørke farver, ofte sort, til at dæmpe lyset og holde solen ude. Rigtigt mange briller kommer med mellemtoner i brun og grøn og gør dem til all round-goggles. De er rigtigt gode i vekslende skydække og en god investering, hvis man ”kun” vil have et par briller med en linse. I de yderste ekstremer er de dog ikke optimale.

Den bedste løsning til ”farveskift” er et par goggles med udskiftelige linser. Både Air Brake fra Oakley og især Magna Tech, som er et effektivt magnetsystem, fra Anon gør det super let at skifte linse, hvis der er et omslag i vejret.

Skibrillens filtre

De forskellige filtre som producenterne lægger i linserne, kan virke lidt virkelighedsfjernt. Men hvis  man tager udgangspunkt i poloraid, som har været kendt i mange år, er det måske noget lettere at forstå. Ved poloraid bygger man glasset op så der ligger nogle mikroskopiske lysledere i en bestemt vinkel i glasset. Det gør, at man kan lave briller der leder mindre lys ind fra en bestemt vinkel. For folk der opholder sig i sne eller ved vand, er det en stor fordel hvis man kan dæmpe lyset nedefra. Som skier eller boarder, har man blikket solidt plantet til underlaget. Sneen kan i sol reflektere rigtigt meget lys, som genere øjnene. Når man løber med poloraid mindskes reflekserne og øjnene slapper mere af.

Ved at eksperimentere og udvikle på lyslederne kan man skabe linser som lukker mere eller mindre lys ind. Ofte er det en balance at tilpasse dem til forskellige forhold.

Til ekstrem dårlig sigt har gule linser, med stort lysindfald, i mange år været det ypperste. Nogle af producenterne har lavet det så effektivt, så når man efter en helt dag i white out tager brillerne af, føles det som om, nogen slukkede lyset? Det er helt unikt og kan redde en hel ferie og er samtidig et uundværligt værktøj for seriøse offpisteløbere, som ofte har de bedste dage når det sner kraftigt.

Det nyeste inden for lysfiltre i goggles er Prizm fra amerikanske Oakley. Virksomheden har i mange år ligget i førersædet når det gælder udviklingen af sportsbriller. Med Prizm slår de denne placering fast med syvtommersøm. Prizm er et unikt filter med en meget hemmelig sammensætning, som giver mulighed for at lave nye allround-goggles der på trods af et lidt mørkere glas også fungerer i ekstremt, dårligt vejr. Prizm i farverne, pink og rose er lavet specifikt til dage med white out og ikke meget på markedet, er i nærheden af at være lige så effektivt.

Undgå dugdannelse

Rigtigt lysindfald, farver og filtre hjælper ikke noget som helst, hvis brillerne dugger til. Derfor er det enormt vigtigt, at der kan komme luft til linsen og at den er lavet i dobbelt glas. Problemet med dug er størst i fugtigt vejr, altså i tåge og/eller snevejr. At det også er her det er sværest at se, gør ikke behovet mindre. Et rigtigt godt tip, til det dårlige vejr er at beholde brillerne på og ikke sætte dem op i panden når man f.eks. kører i lift. Ved at tage dem af og på øger man risikoen for at få fugt i brillerne og temperaturændringerne fra ansigtet til hjelmens skal, kan også øge risikoen for dug.

Mange briller har et tyndt lag på indersiden af glasene, som minimere dugdannelse. Derfor er det vigtigt ikke, at tørre brillerne indvendigt, da man risikerer at beskadige laget.

Som noget helt nyt, kommer Oakley med et anti-dug-system, Prizm Inferno, som er en et form for airconditionssystem, der varmer glasset op til 30 grader i en periode og dermed fjerner og forebygger mod dug. Spændende at se hvor godt det fungerer.

Skibrillens ramme

En hel del af ventilationen til linserne kommer fra udluftning i rammen. De fleste goggles har en ramme med store ventilationshuller, som er dækket af et tyndt lag skumgummi, som holder sne og andet fugt ude. Det er lidt skrøbeligt, så pas på med at sætte fingrene igennem. Og pas på børn... Der er ikke noget sjovere end at stikke små fedtede børnefingre gennem tynd skumgummi på goggles!

Noget andet man skal være opmærksom på med rammen er pasformen. Det er vigtigt at de sidder godt og ikke klemmer på næsen eller andre steder. Det er meget moderne med meget store goggles som næsten dækker hele ansigtet. Man kan altid diskutere hvor smart det ser ud, men det kan også resultere i at de sidder træls, hvis man har et lille hoved. De store goggles har dog en klar fordel, i og med de giver et bedre udsyn og lysindtag.

Et andet godt råd er, at prøve brillerne med sin hjelm inden man køber, eller sikre sig, at man kan returnere dem, hvis det ikke passer. Hjelmen kan presse brillerne ned over næsen eller kan side, så der bliver et mellemrum mellem brillerne og hjelmkanten, et såkaldt goggle gap. Det kan både resultere i kolde pandehuler og drillerier fra ens med ski og snowboardløbere, da det ser lidt fjollet ud. Og alle ved at det vigtigste er at se godt ud i liftkøen.

Det er ikke helt gas. Gældende for meget udstyr er, at sandsynligheden for at man bruger det øges, hvis man ikke synes det ser dumt ud. Samtidig giver lækkert udstyr overskud, som påvirker ski og snowboardløb positivt.

Efterhånden er alle goggles lavet i blødere materialer, som ikke borer sig ind i huden, hvis man styrter på dem. Man kan få dem i et væld af farver, så man altid kan finde nogle der matcher, hjelmen eller skitøjet. Det kan være en fordel at vælge dem i en pangfarve. Hvis man styrter vildt, kan de blive slået af hjelmen. Og det er alt andet lige, lettere at finde et par neongrønne goggles i sneen end et par sorte eller hvide.

Vælg en brille efter dit behov

Uanset hvordan man vender og drejer det, har alle behov for skibriller. Efterhånden som alle kører med hjelm er solbrillen blevet udfaset og derfor er gode goggles blevet endnu vigtigere. Kort sagt, kan man sige; hvis man kun kører på ski eller board når solen skinner, skal man vælge et par med mørke glas. Hvis man også kører når der er let skyet, men ikke orker når vejret er rigtigt dårligt, kan man nøjes med et par allround. Vil man derimod ud uanset vejr, kommer man ikke udenom, at investere i et par med lyse linser til white out i en eller anden kombination med mørkere linser til solskin.

Frem for alt er det vigtigt at ens børn har de rigtige briller. Dels er det vigtigere at passe på øjne, som har en lang fremtid og der ud over er der ikke noget, der kan ødelægge en god skiferie som utilfredse børn.