Luk menu

torsdag D. 05. januar 2023

Bliv din egen herre over vejret på skiferien

Det er altid med spænding man tager på årets skiferie. Det der især er spændende er hvordan forholdene og frem for alt vejret er? Alt det andet er der styr på. Men vejret er man ikke helt herre over... eller hvad?

Tag på opdagelse og find selv de bedste skiområder

For nogle sæsoner siden var vi indlogeret på Pinzgauerhof i Zell am See. Hele ugen havde været skyet med sne og sneen og føret havde været fantastisk på Schmittenhöhe. Men – når man er i Zell am See skal man have mindst en solskinsdag på Kitzsteinhorn. Derfor havde vi været på diverse vejrtjenester 30-35 gange dagligt for at se om ikke der kom en dag med sol. Snow-forecast.com meldte om opklaring fredag, men tilsyneladende kun omkring toppen af det høje bjerg. Torsdag aften besluttede vi os for at tage chancen og tage derop tidligt næste morgen. Da vi stod op, sneede det udenfor (som det havde gjort flere dage) og der var ikke noget der tydede på at det ville ændre sig. Alligevel holdt vi os til planen og kørte op til Kitzsteins dalstation. Der var nærmest ingen biler på parkeringspladsen og det sneede stadig kraftigt. Vi blev enige om at tage op på bjerget og tage en kop kaffe. Hvis det ikke var klaret op inden for en time kunne vi tage liften ned igen. På Kitzsteinhorn er der ingen træer eller andet der kan hjælpe med sigtbarheden i dårligt vejr, så i snevejr er det ingen fornøjelse at løbe deroppe.

Da vi kom til den første mellemstation var vejret det samme. Ved et tilfælde, måske instinkt, besluttede vi at tage kaffen på den næste mellemstation. Da vi kom ud ad liften deroppe synes jeg at jeg kunne ane lidt lys højere oppe. Vi tog videre med stoleliften og kun få meter højere oppe, kom vi ud af skyerne og et landskab med en meter frisk sne lå badet i sollys og blændede vores øjne, som ikke havde set sol i en uge. Der var ingen andre mennesker og det blev en af de bedste skidage nogensinde.

Vælg den rigtige side af bjerget

Mange gange før og efter er det lykkedes at ramme god sne eller godt vejr, ved at se på vejrudsigterne og være indstillet på at køre en halv time om morgenen. I Alperne er vejret nemlig ufatteligt lokalt. Bjergene virker som bremser på vejrsystemer og ofte er det en bjergkam der skaber en naturlig grænse mellem godt og ”dårligt” vejr. Derfor kan vejret på den anden side af bjerget være helt modsat.

Er man i Saalbach, sker det tit at bjergkammen nord for byen skærmer mod vejrsystemer fra nord. Da det er den dominerende retning for vejrsystemerne betyder det, at Fieberbrunn på den anden side af bjerget ofte har ”dårligere” vejr, men mere sne! Det kan være værd at holde øje med. For selv om det selvfølgelig er fedest at stå på ski i solskin, så kan man måske få en dag i Fieberbrunn med nysne, mens der kan være is eller slush i Saalbach.

Højderne har selvfølgelig også noget at sige. Kommer der en varmfront ind, kan det betale sig at søge op i terrænet hvor sneen holder sig kold og lækker. Skinner solen og varmer sneen op på sydvendte skråninger kan man søge mod nordvendte pister.

De høje bjerge har også ofte et andet vejr end længere nede. Det er f.eks meget normalt, at når der trækker skyer ind, lægger de sig først omkring de højeste bjerge i området. Omvendt kan der i kolde perioder (som ofte er om morgenen) være tale om en lagdeling, hvor skyerne bliver presset ned i dalene, som i tilfældet fra Kitzstein ovenfor. Når det sker ser man tit at skyerne op ad dagen bliver ”brændt af” af solen og altså forsvinder senere på dagen. Det skete også i det ovenstående eksempel.

Tjek vejrudsigten og få en fantastisk skiferie

Det gode råd er at tjekke vejrudsigten hver aften. Ikke kun for den destination man er på, men også de andre som er dækket af liftkortet. En halv time i bil eller skibus næste morgen (eller måske bare liften op eller over bjerget) kan være forskellen på en ok dag og en perfekt.

Hvis vejret er ”dårligt” over det hele, så er det vigtigt at blive under trægrænsen! Her hjælper træerne med at tegne konturer i sneen så man kan orientere sig. Ovenfor trægrænsen kan man blive decideret sneblind. En anden ting som kan hjælpe på dårlig sigt er et par goggles med de rigtige glas.